top of page

TÄ°YATRO

 

ÇOCUK TÄ°YATROSU

​

Çocukluk ; insanın kendi varoluÅŸ sorumluluÄŸunu üstlenebilecek olgunluÄŸa eriÅŸinceye dek, biliÅŸsel sosyal ve duygusal açılardan  geliÅŸiminin yaÅŸandığı süreçtir.

Panayır Sanat olarak çocuklara yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz tiyatro oyunlarımızın  seçimi  ve sergileme biçimleri    çocuÄŸun yaÅŸ grubu içinde bulunduÄŸu biliÅŸsel sosyal  geliÅŸim evreleri, belirlenerek  izleyicilerle buluÅŸmaktadır.

 

Çocuklara verilen diÄŸer eÄŸitim olanakları ile karşılaÅŸtırıldığında kendine özgü, dili, sesi, görüntüsü ve vurgusuyla tiyatronun çocuk üzerinde önemli  bir etkisi vardır.

 

Çocuk  Tiyatrosunun  Etkileri

 Çocuk tiyatrosu  : çocuklara yönelen, onların yaratıcılıklarını, paylaÅŸma ve katılıma gereksinmelerini saÄŸlayan tiyatrodur.       

-Çocuk tiyatrosu özdeÅŸleÅŸme ve estetik zevk yoluyla çocuklara yeni davranışlar, deÄŸerler, kurallar kazandırır.

-Çocuk tiyatrosu, çocuÄŸa yakın çevresini, evreni ve evrendeki yerini algılamakta önemli ip uçları verir. Bu konuda çocuÄŸa yardımcı olur. ÇocuÄŸun toplumsallaÅŸmasına yardım eder.

-ÇocuÄŸun yaratıcı gücünün geliÅŸmesini  saÄŸlar.

-Çocuk tiyatrosu, çocuÄŸun yaÅŸamındaki korkuların ortadan kalkmasına ya da etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

-Çocuk tiyatrosu, çocukta karar verme yetkisini geliÅŸtirir, olayları çok yönlü deÄŸerlendirmesini öÄŸretir.

 -Çocuk tiyatrosu, çocuÄŸa güzel sanatların diÄŸer dallarını tanıtır ve sevdirir. Tiyatro etkinliklerinin okullarda ders esnasında gruplar halinde yapılması da ayrıca öÄŸrenciye kalıcı etkiler bırakacak öÄŸretim yöntemidir.

-Çocuk tiyatrosu çocuÄŸun düÅŸünme, hayal kurma, duygulanma yeteneklerini geliÅŸtirir. KiÅŸiliÄŸin oluÅŸmasını saÄŸlar. Çevresiyle uyum saÄŸlamasına yardım eder.

  

ÇOCUK TÄ°YATROSUNUN Ä°ÅžLEVLERÄ°

 - EÄŸlendirme iÅŸlevi

- EÄŸitsel ve kiÅŸilik oluÅŸturucu iÅŸlev

- ÖÄŸretici iÅŸlev

- EleÅŸtirici iÅŸlev

  

ÇOCUKLARA ÖZGÜVEN DUYGUSU KAZANDIRIR

Çocuk tiyatrosu; çevresiyle iletiÅŸim kurmakta zorlanan çocuklar baÅŸta olmak üzere genel olarak tüm çocuklara özgüven duygusu kazandırır. Bir tiyatro oyununda çocuklar birlikte gülüp eÄŸlenirler, birlikte öÄŸrenirler... Çocukların sahnede oyun seyretme deneyimleri arttıkça bu durum onların sosyal davranışlarına da yansır. BaÅŸkalarıyla daha iyi geçinme, çevreyle daha güçlü bir baÄŸ kurma, kendine güven, uyum saÄŸlama ve cesaret gibi konularda
kendilerini geliÅŸtirirler.

 

 

ÇOCUKLARIN GÖZLEM YOLUYLA ÖÄžRENMESÄ°NÄ° SAÄžLAR

Tiyatroda sergilenen oyunlarda çocuklar gözlem yoluyla öÄŸrenmektedir. Oyun esnasında kendini oyunun akışına bırakan ve bir anlamda oyunun bir parçası olan çocuklar sahnedeki oyuncuları model alır ve onlarla empati kurar. Bunun bir sonucu olarak oyunun çocuklara vermek istediÄŸi mesaj gözlem yoluyla öÄŸrenilir ve hayata aktarılır. Çocuklar duygu ve düÅŸüncelerini daha akıcı bir dille ve daha etkin bir ÅŸekilde ifade ederler. Gözlem yoluyla öÄŸrenmenin bir baÅŸka artısı da çocuklarda dikkat, algılama, konuÅŸma, dinleme gibi becerilerin geliÅŸmesine önemli bir katkı sunmasıdır.

 

KORKULARIYLA BAÅžA ÇIKABÄ°LMEYÄ° ÖÄžRETÄ°R

 Yapılan araÅŸtırmalarda tiyatronun modelleme yoluyla öÄŸretme etkisinin çok önemli baÅŸka faydaları da tespit edilmiÅŸtir. Bunlardan en önemlisi, fobi türündeki tepkilerde görülen azalmadır. Çocuklar tiyatro oyunlarında kimi zaman korktukları bazı neslelerle karşı karşıya gelebilmektedir. Oyun içerisinde, doktor, karanlık, köpek, fare gibi korkulan bu nesneler ile kurulan iliÅŸki onların bu fobilerinin azalmasına katkı saÄŸlamaktadır. BaÅŸka bir ifadeyle, kendi dünyalarında fobi nedeni sayılabilecek bazı nesneler, tiyatro ile çok farklı bir anlam kazanabilir. Bu da doÄŸal olarak çocuÄŸun o nesneye bakış açısını deÄŸiÅŸtirebilir.

 

ELEÅžTÄ°REL DÜÅžÜNCENÄ°N TEMELLERÄ°NÄ° ATAR

EleÅŸtirel düÅŸünce, yaÅŸam deneyiminden ve gözlemlerden yola çıkılarak kazanılır. Çocukların eleÅŸtirel düÅŸünme becerisi kazanmasında tiyatronun payı çok büyüktür. Çünkü çocuklar okullarda daha yarışçı, sınav veya puan odaklı bir eÄŸitim alırlar. Böyle bir sistemde bilgiyi direkt olarak edinirler ancak edindikleri bilgiyi eleÅŸtirel bir süzgeçten geçirebilecek zamanı genellikle bulamazlar. Ä°ÅŸte tiyatronun eÄŸitici tarafı ve eleÅŸtirel düÅŸünceye olan katkısı bu noktada daha da ön plana çıkmaktadır. Tiyatro deneyimi yaÅŸayan bir çocuk eleÅŸtirel düÅŸünme, neden-sonuç iliÅŸkisi kurma gibi hayatın her alanında faydalanacağı becerilerini geliÅŸtirir.

  

TOPLUMA SAÄžLIKLI VE FAYDALI BÄ°REYLER KAZANDIRIR

Tiyatroda seyredilen her oyun çocuklara hayata dair farklı konularda yeni ÅŸeyler öÄŸretmekte, onların kiÅŸisel geliÅŸimlerine doÄŸrudan katkı saÄŸlamaktadır. Tiyatro çocuklara yaÅŸadığı toplumun  bir üyesi olma bilincini aşılar. Olaylara farklı açılardan bakabilme becerisi kazandırır. Ä°ÅŸbirliÄŸi ve dayanışmayı öÄŸretir. Estetik algıyı geliÅŸtirir ve sanata olan ilgiyi arttırır. ÇocuÄŸun duygusal gerginliklerden uzaklaÅŸmasına ve bireysel sorunlarına çözüm üretmesine yardımcı olur. Işık, ses ve sahne düzenlemesi ile onların farklı duyularına hitap eder.

 

BaÅŸta da söylediÄŸimiz gibi tiyatronun çocuklar üzerindeki pozitif etkisi saymakla bitmez. Daha da önemlisi, tiyatro ile çocuklar arasındaki bu pozitif iliÅŸki zamanla topluma da yansır ve yukarıda saydığımız tüm olumlu özellikleri davranış haline getiren bireylerin sayısı toplumda artış gösterir.

​



​

​

​

​

​​
 

tiyatro_001.jpg
KARE_logo_TRANS.png
bottom of page